top of page

Încă un pas către neutralitatea climatică: proiectul Net Zero Cities

Transilvania IT Cluster este partener de implementare al proiectului „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”, finanțat prin programul Comisiei Europene – Horizon 2020.


În urma unei selecții la nivel european, sub umbrela Misiunii ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2023”, proiectul consorțiului clujean, condus de Municipiul Cluj-Napoca, a fost selectat alături de încă 52 de proiecte europene (dintr-un total de 103 aplicații depuse).


Apelul de proiecte „Accelerating cities transition to net zero emissions by 2030 – Net Zero Cities” a fost lansat pe programul Horizon 2020, iar valoarea totală a proiectului este de 1.5 milioane euro, finanțare nerambursabilă 100%. Este un proiect de cercetare și inovare, Horizon fiind programul cadru de cercetare și inovare al Uniunii Europene. În data de 19 iunie 2023,


Municipiul Cluj-Napoca a semnat contractul de finanțare cu Autoritatea de Management – EIT Climate-KIC HBV – desemnată de Comisia Europeană pentru gestionarea apelului „Accelerating cities transition to net zero emissions by 2030 – Net Zero Cities”, Horizon 2020.


Consorțiul proiectului „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” este coordonat de către Municipiul Cluj-Napoca – în calitate de partener lider și următorii parteneri de implementare: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, Transilvania IT Cluster, Transylvania Energy Cluster – TREC, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Urbannect, Zona Metropolitană Cluj.Scopul acestui proiect pilot este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică într-un cartier de blocuri cu densitate mare și de a dezvolta un model consistent care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului. Acest model va fi construit pe durata a 2 ani, împreună cu partenerii și cetățenii, având ca rezultat o viziune de transformare sistemică pe mai mulți piloni ce vizează tranziția verde, la nivelul cartierului Mănăștur (zona pilot).


Proiectul „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” a fost prezentat în data de 26 iulie 2023, în cadrul dezbaterii publice sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), având ca temă „Cluj-Napoca 2030: Către neutralitate climatică”. Această dezbatere a reprezentat doar începutul unui proces complex, la care Primăria și partenerii săi invită toți actorii din oraș, de la cetățeni până la instituții, ONG-uri și companii să se alăture acestui efort comun.

Acest proces are la bază componenta de învățare și educare – individuală și colectivă, iar membrii proiectului recent câștigat „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”* și-au asumat dezvoltarea unui model de accelerare a neutralității climatice la nivelul unui cartier pilot – Mănăștur.


Proiectul „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” urmărește să testeze cum se pot pregăti orașul, sectorul cultural, sectorul academic, sectorul de afaceri, administrația și, în general, comunitatea pentru schimbările impuse de tranziția către o economie verde.

Comments


bottom of page