Peste 250 de elevi și 100 de profesori au participat în weekend la Bistrița, la Concursul interjudețean de Matematică și Informatică ”Grigore Moisil”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală ”Grigore Moisil”, în cadrul activităților menite să marcheze comemorarea a 50 de ani de la moartea celui care este supranumit ”părintele informaticii românești”.
Concursul a fost urmat de o conferință publică pe tema educației, iar Transilvania IT Cluster a fost reprezentat de Bianca Muntean, cluster manager, în calitate de speaker, cu o prezentare pe tema ”Transilvania inovativă”.
Bianca Muntean a evocat personalitatea și importanța lui Grigore Moisil în ceea ce privește introducerea informaticii în România, încă de la începuturile dezvoltării acestei științe, când puține țări din lume aveau acces la informații și echipamente din acest domeniu:
”Se știe că profesorul Moisil a fost un deschizător de drumuri, având contribuţii inovatoare în matematică, informatică, automatică și cibernetică. Se știe, de asemenea, că a introdus știința calculatoarelor în România – nu doar a introdus ideea studierii informaticii în liceele și universitățile românești, dar a creat și un Centru de Calcul la Universitatea din București, aceasta devenind, astfel, una dintre primele zece universități din lume care aveau un astfel de centru. Mai mult, a adus aici primul calculator (să ne gândim că era anul 1969!) și a sprijinit realizarea primelor calculatoare românești. Cel mai important, a avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni, încă din anii ‘60.”
Venind apoi la deschizătorii de drumuri din zilele noastre, Bianca a prezentat publicului câteva exemple de oameni care, prin perseverența lor, au reușit să își implementeze cu succes ideile, unele dintre ele unice în lume, cu impact asupra vieții a milioane de persoane, la nivel mondial.
Este vorba chiar de membri ai Transilvania IT Cluster, cum ar fi dotLumen sau Asociația Scripor, care au identificat nevoile oamenilor și au venit cu o soluție la problemele lor.
dotLumen este primul startup românesc admis la finanțare în cadrul Acceleratorului Consiliului European pentru Inovație, un accelerator de business prin care se finanțează afacerile inovatoare. Unul dintre fondatorii acestui startup este Cornel Amariei, un tânăr de 29 de ani care locuiește și lucrează la Cluj și care a avut o idee ce s-a dovedit a fi nu doar câștigătoare, ci și unică în lume.
”În contextul în care peste 40 de milioane de oameni sunt nevăzători, Cornel s-a gândit la niște ochelari speciali pentru aceștia – după cum spuneam, o idee atât de simplă, dar posibil unică în lume.
Astfel, dotLumen a început ca un proiect de cercetare, la sfârșitul anului 2018, fiind un răspuns la nevoia şi provocarea de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere. Mai exact, ei dezvoltă în prezent un dispozitiv purtabil care ajută nevăzătorii să se orienteze când se deplasează. Altfel spus, vorbim despre tehnologia pusă în slujba și în ajutorul oamenilor.
Iată doar un exemplu de ambiție, de inovație și chiar de pionierat din zilele noastre. Un exemplu că se pot face lucruri mari, lucruri importante, și în România. Că putem să ne facem cunoscuți prin ideile noastre și prin munca noastră.”
Aceasta a fost una dintre ideile principale pe care Bianca a dorit să o transmită: faptul că putem fiecare să ne aducem contribuția la crearea lumii pe care o dorim – pentru noi și pentru cei ce vin în urma noastră.
”Chiar și un milimetru de schimbare înseamnă… o schimbare. Poate de atitudine, poate de percepție, poate de gândire, de mentalitate. Ideea este că fiecare schimbare, fiecare mișcare în direcția potrivită înseamnă progres, înseamnă încă un pas spre ceea ce ne dorim să fim și să facem.”
O altă idee importantă transmisă este că putem aduce acea schimbare aici, acasă, în comunitățile unde am crescut și pe care le putem, astfel, răsplăti.
”Este foarte important să vă întoarceți la cei care v-au fost casă și v-au ajutat în drumul vostru. Este imperios necesar să sprijiniți comunitatea din care faceți sau ați făcut parte pentru ca la rândul ei, acesta să poată oferi, alți și alți tineri asemeni vouă.
Iar împreună, într-un final să construim o societate puternică și sănătoasă în care să ne dorim ca ai noștri copii să crească și să se dezvolte.
[...]
Cadrul propice pentru inovare și excelență există și aproape de voi, nu numai peste hotare – și la Cluj, și la Bistrița, la București sau Timișoara s-au dezvoltat și încă se mai dezvoltă adevărate ecosisteme în domeniul IT, ecosisteme în care și voi vă veți putea aduce contribuția. Numai cu ajutorul vostru putem crește și inova, iar voi vă puteți lăsa amprenta ca specialiști oriunde veți dori. Știți cum se spune, ”omul sfințește locul”! Noi credem foarte mult în această sintagmă, pentru noi nu sunt vorbe în vânt, le aplicăm zi de zi, deja de 10 ani, în cadrul Transilvania IT Cluster. Și noi am pornit de la zero, cu o idee, iar acum, după 10 ani, ne uităm în jur și vedem schimbarea pe care am adus-o. Asta vă doresc și vouă, să ajungeți să vedeți că ați schimbat ceva, că ați adus ceva nou în lumea voastră. Că ați lăsat-o mai bună decât ați găsit-o.”
Nu în ultimul rând, în calitate de consul onorific al Republicii Estonia, Bianca Muntean a vorbit despre digitalizare și despre exemplul dat de această țară în ceea ce privește modernizarea prin digitalizare.
Evenimentul organizat de Asociația Grigore Moisil a fost unul aliniat cu valorile și principiile promovate de Transilvania IT Cluster, iar tinerii prezenți ne-au arătat că viitorul se află pe mâini bune și competente.
Mulțumim pentru invitație, vă dorim mult succes în activitățile viitoare!
Comments