top of page
adelabernad

Lansarea Grupurilor de Descoperire Locală în cadrul proiectului SpinIT

Transilvania IT Cluster, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a organizat primul workshop al proiectului SpinIT (Boosting Smart Specialization and Encouraging Spinoffs in IT across the Danube Region). Evenimentul a avut un caracter exploratoriu, reunind reprezentanți din sectorul public, privat, academic și societatea civilă, cu scopul de a sprijini dezvoltarea orașului prin digitalizare și inovare.

Obiectivul întâlnirii

Evenimentul a facilitat dialogul între actorii locali interesați de specializarea inteligentă, oferind participanților oportunitatea de a înțelege mai bine nevoile autorităților publice și de a contribui la stabilirea direcțiilor strategice pentru inițiative comune.

Etapele următoare

Proiectul include organizarea a 3-4 workshop-uri tematice, pentru a dezvolta un Plan de Acțiune adaptat nevoilor locale. Următorul workshop va defini prioritățile și va genera idei inovatoare, culminând cu propuneri concrete de proiecte, inclusiv un proiect pilot implementat la nivel local.

Rezultate așteptate

Grupurile de Descoperire Locală vor:

  • Consolida colaborarea între administrație, mediul privat și academic (modelul cvadruplu helix);

  • Dezvolta soluții inovatoare în digitalizare și specializare inteligentă;

  • Contribui la un Plan de Acțiune cu impact asupra comunității.

Continuitatea proiectului

Materialele prezentate în cadrul workshop-ului sunt disponibile participanților, pentru a susține dialogul continuu. Primăria și Transilvania IT Cluster rămân deschise pentru întrebări și sugestii, iar următoarele întâlniri vor fi anunțate în curând.




Stimularea Inovației și Colaborării în Regiunea Dunării


Municipiul Cluj-Napoca implementează proiectul cu finanțare europeană SpinIT „Îmbunătățirea specializărilor inteligente și încurajarea dezvoltării în domeniul IT în regiunea Dunării”, cod proiect DRP0200277, finanțat prin Programul „Regiunea Dunăre” 2021-2027 a intrat în perioada de implementare la începutul anului.


Proiectul SpinIT, lansat pentru a aborda disparitățile teritoriale semnificative din Regiunea Dunării, urmărește să îmbrățișeze inovația, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea tehnologică. Proiectul urmărește impactul proceselor inovative asupra zonelor mai puțin dezvoltate, în special în Europa de Est și Sud-Est, unde persistă disparități în capacitatea de inovare și izolarea ecosistemelor.SpinIT vizează influențarea directă a ecosistemelor de inovare,a start-up-urilor, IMM-urilor și ecosistemelor avansate; implicarea unei game largi de părți interesate; și creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile legăturilor ecosistemice și dezvoltării competențelor aliniate la Strategiile de Specializare Inteligentă.


Abordarea Disparităților prin InovareProiectul operează în 10 locații din 9 țări din Regiunea Dunării, recunoscând că provocările regionale necesită o abordare transnațională. SpinIT promoveazăschimbul de cunoștințe și implementarea transnațională a proiectelor pilot pentru a sprijini digitalizarea, specializarea inteligentă și dezvoltarea durabilă în regiunea în ansamblul său. SpinIT colaborează strategic cu alte proiecte și inițiative, preluând bune practici din inițiative finalizate și în derulare, și utilizând rețele existente pentru a evita duplicarea eforturilor.


Lansarea Proiectului SpinIT a avut loc online, membrii consorțiului reunindu-se pentru a discuta despre primele acțiuni concrete din cadrul proiectului, durabilitatea și transferabilitatea rezultatelor obținute de către parteneri.




Comentários


bottom of page