top of page

Patru start-up-uri finanțate cu 240.000 de euro prin proiectul BOWI

Transilvania Digital Innovation Hub prin Transilvania IT Cluster anunță încheierea programului BOWI, prin care patru start-up-uri, din regiunea Nord-Vest a țării, au primit o finanțare totală de 240.000 de euro cu ajutorul căreia au dezvoltat produse inovative folosind tehnologii precum: inteligența artificială, digital twin și Internet of Things (IoT). Este vorba despre companiile RF Meters, Rofinntech 3D, Solistron și Stressless.Despre experimente:


RF Meters este un start-up unde sunt dezvoltate soluții inovative pentru smart metering (contorizarea consumului inteligent de energie în acest caz) folosind tehnologii radio. În cadrul proiectului BOWI au realizat un experiment care a constat în instalarea unui sistem de smart metering în rețeaua unui distribuitor de energie electrică pentru demonstrarea soluției RF Meters într-un mediu operațional.

„Transilvania DIH este un partener indispensabil unui start-up pentru ca aduce expertiză folositoare în multe arii care sunt foarte greu de acoperit de către o firmă la început de drum. Accesul la programe de finanțare, noutăți tehnologice și legislative, networking și conferințe sunt beneficiile noastre directe din această colaborare de până acum.”, a declarat Răzvan Sima, CEO RF Meters.


Rofinntech 3D a dezvoltat o tehnologie bazată pe algoritmi de inteligență artificială (AI) prin care se detectează în mod automat spațiul 3D prezentat într-o imagine 2D. Folosind aceasta tehnologie, a fost creată o aplicație software utilă atât magazinelor online de mobilă, cât și agențiilor imobiliare, care populează automat cu mobilier imaginile camerelor nemobilate.

„Experimentul BOWI al Rofinntech 3D a fost coordonat de Transilvania DIH. În acest context, compania noastră a beneficiat de servicii de mentorat foarte utile în atingerea obiectivelor experimentului. De asemenea, Transilvania DIH ne-a oferit support în toate fazele proiectului, informații despre evenimente și oportunități de finanțare și accesul la programul AWS Activate. Prin intermediul Transilvania DIH am putut beneficia de suportul și altor DIH-uri, cum este RWTH Aachen University care ne-a facilitat accesul la o rețea europeană de supercomputere”, a declarat Mircea Hoțoleanu, CEO ROFINNTECH 3D .


AIM (Assistant for Intelligent Manufacturing), dezvoltat de Solistron vizează îmbunătățirea utilizării imprimantelor 3D prin asigurarea unui proces automat de monitorizare și detectare a erorilor printr-o replica digitală a obiectelor manufacturate. Prototipul rezultat la finalul experimentului are ca scop demonstrarea utilității unei astfel de soluții pentru diferite cazuri de aplicabilitate: scara mică, industrial, construcții.

„Transilvania DIH a oferit sprijin susținut încă din momentul înregistrării în programul BOWI prin prezentări și consultări, iar pe parcursul programului am beneficiat de mentorat din partea lor atât în context tehnic cât și pentru dezvoltarea afacerii, promovare și contact cu entități terțe. În continuare, rămânem în legătură și parteneri pe viitor.”, spune Tudor Beleuță, CEO Solistron.


Focusul Stressless în experimentul de eHealth inclus în programul BOWI a fost implementarea de capabilități de Machine Learning / Artificial Intelligence în algoritmii de detecție și intervenție pentru evenimente emoționale de intensitate ridicată. Experimentul s-a desfășurat în 4 faze, în care s-a lucrat cu 15 copii și doi psihologi clinicieni, în diverse situatii, de la ședințe față în față până la activități școlare independente, colectand datele și îmbunătățind algoritmul după fiecare fază.

„Am apreciat în mod deosebit suportul și profesionalismul partenerilor și mentorilor din Transilvania Digital Innovation Hub”, declară Marius Rus, CEO Stressless.


În perioada ianuarie - octombrie 2021, pe lângă finanțarea de 60.000 de euro, fiecare din cele 4 startup-uri au beneficiat de mentorat tehnic și antreprenorial din partea Transilvania DIH și a partenerului RWTH Aachen University: pentru dezvoltarea produselor și sprijin de a identifica noi oportunități de dezvoltare a produselor și accesare a finanțărilor ulterioare.


Transilvania Digital Innovation Hub va organiza un eveniment de prezentare a rezultatelor obținute în cadrul acestui program la care avem plăcerea să-i invităm pe toți cei interesați de servicii de digitalizare. Evenimentul va avea loc în 15 decembrie 2021 începând cu ora 10.30, online, folosind platforma zoom. Evenimentul este public iar pentru a participa este necesar să vă înregistrați:AGENDA EVENIMENTULUI

10:30 - 10:35 Bun venit și deschiderea evenimentului 10:35 - 10:50 Prezentare Transilvania DIH și BOWI - Bianca Muntean și Andrei Martîniuc - Transilvania DIH

10:50 - 11:05 Prezentare My Tully - Marius Rus, CEO Stressless

11:05 - 11:20 Prezentare Assistant for Intelligent Manufacturing (A.I.M)- Tudor Beleuță, CEO Solistron

11:20 - 11:35 Prezentare Virtual Staging using Artificial Intelligence - Mircea Hoțoleanu, CEO Rofinntech 3D

11:35 - 11:50Prezentarea Wireless Smart Metering - Răzvan Sima, CEO RF Meters

11:50 - 12:00Q&A și închiderea evenimentului


Despre proiect

BOWI face parte din inițiativa Smart Anything Everywhere și ICT Innovation for Manufacturing SMEs a Comisiei Europene, care are drept scop sprijinirea inovării în Europa, prin transferul de cunoștințe între Digital Innovation Hubs din diferite regiuni. Obiectivul proiectului este de a sprijini colaborarea dintre hub-urile de inovare digitală (DIH) în toată Europa pentru a-și crește capacitatea de a sprijini IMM-urile cu tehnologii digitale și, astfel, să consolideze economia regională și competitivitatea IMM-urilor europene. Proiectul BOWI a primit finanțare în cadrul programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de finanțare nr. 873155.


Despre Transilvania Digital Innovation Hub: Cu o istorie de patru ani, Transilvania Digital Innovation Hub este primul hub de digitalizare operațional din România, recunoscut în 2019 ca ”Fully Operational DIH” de către Comisia Europeană JRC. Transilvania DIH a trecut de selecția națională coordonată de Autoritatea pentru Digitalizarea României împreună cu alte 11 DIH-uri din România, iar scopul acestuia este să se alăture rețelei europene, EDIH Network, din care vor face parte peste 200 de DIH-uri.

Partenerii Transilvania DIH sunt: Transilvania IT Cluster - orchestrator, Clusterul Mobilier Transilvan, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, AgroTransilvania Cluster, Clusterul de Industrii Creative din Transilvania, Romanian New Materials Clusters, Clusterul de Energie din Transilvania, INCDTIM, ARIES Transilvania, Acces IT Oradea și Primăria Cluj-Napoca.Comments


bottom of page