top of page

TRANSILVANIA IT CLUSTER și TRANSILVANIA DIH - Exemple de buna practica la nivel european

Clusterul Transilvania IT împreună cu Transilvania Digital Innovation Hub sunt date drept exemple de bună practică în raportul de recomandări emis de Grupul European de experți în Clustere al Comisiei Europene, publicat în urmă cu puțin timp. Această recunoaștere reprezintă o realizare foarte mare atât pentru Transilvania IT și Transilvania DIH, cât și pentru România. (english below)„Avem nevoie ca acestea (clusterele n.r.) să joace un rol cheie pe măsură ce Europa își revine din criză și face o tranziție dublă către o economie durabilă și digitală bazată pe strategia industrială a UE și pe Green Deal.
Un singur exemplu: Clusterul Transilvania IT a reunit companii, institute de cercetare, companii de software, autorități publice și universități și a dezvoltat Transilvania Digital Innovation Hub. Tehnologiile de vârf ale inteligenței artificiale, big data, securității cibernetice, roboticii sau realității virtuale sunt acum dezvoltate și aplicate în industriile creative, agricultură, mobilier, eficiență energetică și agricultură din întreaga regiune, ducând la noi locuri de muncă valoroase.”, precizează în prefața documentului Kerstin Jorna, Director-General al Directoratului General pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri al Comisiei Europene.

Unul dintre motivele pentru care Transilvania DIH și Transilvania IT au primit această recunoaștere Europeană este parteneriatul solid creat în Centrul de Inovare Digitală și abordarea trans-sectorială. Partenerii Transilvania DIH sunt: Transilvania IT Cluster - orchestrator, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, AgroTransilvania Cluster, Transilvania Creative Industries Cluster, Romanian New Materials Clusters, Transylvania Furniture Cluster, Transylvania Energy Cluster, INCDTIM, Acces IT Oradea și Primăria Cluj-Napoca.


De asemenea, Transilvania IT și Transilvania DIH sunt exemplul dat la una dintre recomandările Grupului de Experți și anume: „Faceți din Clustere o parte integrantă a Digital Innovation Hubs prin încorporarea în structurile de guvernanță ale Centrelor de Inovare Digitală a clusterelor și în operațiunile lor prin colaborare continuă pe tranziție digitală.”


„Faptul că suntem dați exemplu la nivel European și ne-am remarcat dintre cele peste 3000 de clustere existente, reprezintă pentru noi o recunoaștere a muncii din ultimii ani și a faptului că viziunea noastră este în linie cu viziunea Europeană. Faptul că experții europeni consideră că suntem un exemplu este o realizare extrem de mare pentru noi, dar și pentru România, pentru că am reușit să punem țara noastră pe harta europeană, la capitolul „așa da!”. Transilvania IT Cluster și Transilvania Digital Innovation Hub - din care fac parte 6 clustere, două universități - UBB și UTCN, un institut de cercetare - INCDTIM și Primăria Municipiului Cluj-Napoca - reprezintă motorul digitalizării din ecosistemul nostru și avem încă o confirmare că reprezentăm o comunitate puternică și solidă.”, spune Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster și coordonator Transilvania Digital Innovation Hub.

Raportul cuprinde o serie de recomandări pentru clusterele din Europa pentru a ajuta comunitatea și ecosistemele pe care le reprezintă și din care fac parte să depășească criza COVID-19.


Grupul european de experți în clustere reafirmă faptul că clusterele au potențialul de a accelera tranziția dublă - verde și digitală, de a construi reziliența și de a stimula recuperarea.

Grupul de experți în clustere recomandă activitățile clusterelor să se focuseze pe:

  • Coordonarea tranziției verzi,

  • Accelerarea tranziției digitale,

  • Construirea rezilienței.

Conform raportului, în Europa există în acest moment mai bine de 3000 de clustere.

Puteți vedea raportul întreg AICI.Comments


bottom of page