top of page

High-level Roundtable on Digital Skills

Bianca Muntean, managerul Transilvania IT Cluster și coordonatorul Transilvania Digital Innovation Hub a participat ieri la Hig-Level Roundtable on Digital Skills, găzduită de EC-DG GROW / G. În cadrul acestei întâlniri, dl. Therry Breton - Comisar European pentru Piața Internă și dl Nicolas Schmit - Comisar European pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale au prezentat importanța Pactului pentru competențe (Pact for Skills) și am avut șansa să ascultăm perspectivele diferitelor părți interesate din toate colțurile Europa.


Bianca Muntean a vorbit despre Transilvania Digital Innovation Hub și rolul său în dezvoltarea competențelor și a prezentat, de asemenea, importanța Pactului pentru regiunea și țara noastră.„Centrele de inovare digitală sunt ecosisteme, nu entități unice. În Europa Sunt bine ancorate în regiunile lor și foarte aproape de companii. Vom avea peste 200 dintre aceste DIH-uri care se ocupă de regiunile lor - cu capacități și facilități de instruire.


Transilvania IT Cluster și Transilvania DIH funcționează într-unul dintre cele mai eterogene medii în ceea ce privește digitalizarea în Europa, unde, pe de o parte, rămânem în urmă în ceea ce privește indicatorii de digitalizare și, pe de altă parte, companiile noastre membre excelează în transformarea digitală peste tot Europa, așa că aducem la masă o experiență complexă. Am realizat că transformarea digitală trebuie să fie ancorată în realitățile locale și nu este suficient să proiectăm și să ne gândim la abilități, ci trebuie să evaluăm aceste abilități.


Am identificat câteva puncte de reflecție, care sunt foarte importante pentru ecosistemul nostru. Ne-am dat seama că trebuie să privim în mod pragmatic și din diferite perspective viitorul locurilor de muncă, iar organizațiile ar trebui să se pregătească structural, strategic, cultural și intern pentru a facilita tranziția către noile locuri de muncă.


Pentru a sprijini industria în procesele de transformare digitală, trebuie să sprijinim organizațiile / întreprinderile să dobândească un comportament proactiv în ceea ce privește competențele viitoare, creșterea flexibilității organizaționale, redefinirea portofoliilor de carieră și creșterea capacităților de formare intra-organizațională sau la nivel de ecosistem.


Transformarea digitală trebuie să se întâmple atât la nivel de ultimă generație, cu abilități care pot fi instruite și predate în instituții de învățământ și centre de formare și care acoperă domenii precum (AI, Big Data, HPC și Agile Thinking), dar trebuie să se întâmple și la un nivel de bază și să ajute la creearea și gestionarea infrastructurii digitale pentru multe domenii (administrația publică fiind un exemplu). Digital Innovation Hubs sunt one-stop-shop, puncte de legătură cu transformarea digitală, care prin activitatea lor conduc la realizarea obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung. Ne-am alăturat deja Automotive Skills Alliance, unde coordonăm grupul de lucru IT și suntem gata să pilotăm mai multe acțiuni.


Din partea noastră putem valida Pactul pentru Abilități (Pact for Skills) și îl putem testa și implementa în contextul regional și românesc și ori de câte ori este solicitat și necesar, și de asemenea, să prezentăm o analiză pertinentă a acestuia și să susținem eforturile pentru ca Pactul să fie aplicabil, util și relevant. ”, a spus Bianca Muntean.


În ultima perioadă au avut loc diferite întâlniri cu reprezentanții celor 14 ecosisteme digitale identificate în Noua Strategie Industrială Europeană și această întâlnire a fost dedicată Ecosistemului Digital.


Obiectivul Pactului este de a mobiliza toate părțile interesate relevante pentru a reflecta și a decide cu privire la măsurile care trebuie întreprinse pentru a califica în mod adecvat persoanele incluse în piața muncii în ecosistemele lor industriale. Competențele digitale sunt de o importanță cheie pentru toate ecosistemele industriale, întrucât industria UE a pornit pe o cale ambițioasă a transformării digitale.


Obiectivul principal al întâlnirii a fost:

  • să identifice sprijinul necesar dezvoltării competențelor la nivel european și, în special, modul în care Noua Agendă europeană pentru competențe, inclusiv Pactul pentru competențe, pot sprijini diferitele industrii implicate în transformarea digitală și

  • pe baza rezultatului mesei rotunde să obțină angajamente de la participanți cu privire la contribuția lor la Pactul pentru competențe.

Suntem foarte recunoscători pentru această invitație și pentru că am făcut parte dintr-un eveniment atât de important pentru Europa.

コメント


bottom of page