top of page

Transilvania IT Cluster, co-organizator la a doua ediție a Romanian Digital Day

“Romanian Digital Day” la Parlamentul European, este inițiativa Europarlamentarului Victor Negrescu și ne bucurăm că am luat și noi, Transilvania IT Cluster, parte la buna organizare și desfășurare a acestuia, alături de Bucharest Promo Robots, Innovation Labs și Consiliul Național al IMM-urilor din România.

Anul acesta, evenimentul "Romanian Digital Day" s-a axat pe o temă vitală - competențele digitale în contextul tranziției tehnologice globale. Victor Negrescu, cu sprijinul Grupului S&D, a organizat acest eveniment la Parlamentul European pentru a reuni actori relevanți și decidenți din România și Uniunea Europeană interesați de inovație, tehnologie și noile direcții digitale.

Evenimentul a adresat subiecte variate, de la viitorul inovației la educația tehnologică, construirea unui ecosistem digital european puternic, rolul startup-urilor în tehnologie și formularea politicilor digitale, reunind experți din domeniul digital și tehnologic, inovatori și creatori din acest vast domeniu.

Agenda a fost una încărcată și inspirațională, evenimentul fiind structurat în jurul a trei mari paneluri, fiecare panel abordând o temă de interes și de actualitate:

  • Panel 1 - The Digital Skills of the Future, moderat de Ana-Maria Stancu, CEO Bucharest Promo Robots și fondator RoboHub

  • Panel 2 - Boosting regional talent at digital level, moderat de Bianca Muntean, coordonator The European Digital Innovation Hub in Transilvania

  • Panel 3 - Building a strong ecosystem of digital startups and SMEs, moderat de Sterică Fudulea, Secretar General al Consiliului Național al IMM-urilor din România.

Așa cum spuneam, anul acesta s-a pus accent pe importanța competențelor la nivel european, având formarea digitală ca punct central în centrul pregătirea cetățenilor odată cu schimbările tehnologice globale. Uniunea Europeană își propune obiective ambițioase, solicitând un efort susținut pentru atingerea acestor ținte în ceea ce privește competențele digitale și dezvoltarea unei autonomii strategice în domeniu, prin stabilirea unui ecosistem european stabil și inovator.


Prin participarea Transilvania IT Cluster la acest eveniment, ni s-a oferit șansa să ne aducem în prim-plan contribuția la dezvoltarea acestui ecosistem digital european. Prin implicarea activă în dezbateri și în interacțiunea cu factorii de decizie de la nivel european și național, dar și în interacțiunea cu invitații diverși din cadrul evenimentului, am adus în discuție necesitatea implicării tuturor părților decidente în ceea ce înseamnă de fapt acest parcurs digital și tehnologic, importanța schimbării mentalităților și concentrarea pe cultivarea unei culturi a învățării continue și pe asigurarea faptului că forța noastră de muncă nu este doar pregătită pentru viitor, ci îl conduce.

Am avut plăcerea și onoarea de a modera în cadrul acestui eveniment Panelul 2, axat pe tema ”Boosting regional talent at digital level”, unde ne-am prezentat perspectivele și opiniile referitoare la tehnologie și abilități digitale, misiunea noastră fiind aceea de a pune punct discrepanței dintre aceste două elemente. Panelul a debutat cu discursul semnificativ susținut de Bianca Muntean, Cluster Manager Transilvania IT. Puteți citi discursul complet aici.


Ne-am bucurat de diversitate în cadrul acestui panel. Am avut prezente companii din industria de IT&C, asociații, bănci și factori de decizie de la nivel național și european. Această diversitate a dat naștere unor idei interesante și diferite, dar conturate în jurul unui scop comun, acela de a investi tot mai mult în competențele digitale de la nivel regional și nu numai.

Invitați de seamă au luat parte la acest panel, printre care: Aida Liha Matejicek, Șefa Unității, Politica de Coeziune în Croația și România, DG REGIO; Marc Angel, Vicepreședinte al Parlamentului European; Ray Pinto, Director Senior pentru Politica de Transformare Digitală la DIGITAL EUROPE; Gheorghe Damian, Primarul orașului Ciugud, Membru al Comitetului Regiunilor Europene; Sergiu Cristian Manea, CEO BCR; Gina Lupu, CEO WolfPack Digital; Claudiu Crețu, CEO Evozon; Mirela Mărcuț, Digital Policy; Corina Vasile, ANIS România.


În cadrul panelului s-a subliniat că lipsa acțiunii poate duce la dezechilibre severe de competențe și chiar la pierderea locurilor de muncă, evidențiind importanța unei forțe de muncă bine pregătite pentru atragerea investițiilor și pentru succesul regiunii. Astfel, s-a conturat un panel cu perspective diverse și contribuții valoroase, concentrat pe investirea în competențele digitale la nivel regional și global.


De asemenea, s-a remarcat că digitalizarea progresează în toate aspectele vieții noastre și că este crucial să încurajăm societatea să exploreze oportunitățile transformării digitale. Au fost discutate probleme legate de fragmentare și a fost punctată prezența unui mare număr de IMM-uri în România, dar s-au prezentat și exemple de succes, cum ar fi digitalizarea comunei Ciugud.


Integrarea companiilor clujene într-un eveniment orientat către factorii de decizie în domeniul politic a adus o valoare substanțială evenimentului și o perspectivă nouă. Fiecare companie și-a adus contribuția distinctivă în cadrul dezbaterilor pe întreaga durată a evenimentului, influențând direct discuțiile susținute în cadrul panelului din care au făcut parte. Participarea companiilor Rebeldot, WolfPack Digital, Linnify și Evozon ne-a onorat și ne-a oferit oportunitatea de a beneficia de experiența acestora, impresionantă de altfel. De asemenea, participarea Universității Babeș-Bolyai la Romanian Digital Day a avut un impact semnificativ, având în vedere prestigiul pe care instituția academică îl deține la nivel național și internațional.

De asemenea, prezența Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, cât și a Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a subliniat angajamentul ferm în ceea ce privește transformarea digitală a țării noastre, aducând o perspectivă crucială asupra direcțiilor strategice și a importanței investițiilor în competențe digitale pentru viitorul României.

Transilvania IT Cluster nu reprezintă doar o simplă organizație; este o comunitate tehnologică în plină expansiune, care încurajează inovarea, dezvoltarea și conexiunea la nivel global. Prin proiectele pe care le coordonăm și prin implicarea noastră în Hub-ul European de Inovare Digitală, contribuim activ la transformarea digitală a regiunii noastre.


Participarea noastră la Romanian Digital Day a adus discursuri motivaționale și inspiraționale, demonstrând încă o dată că, împreună, putem reduce discrepanța dintre tehnologie și abilități, construind un viitor digital mai rezilient și mai prosper.

Fiecare contribuție la acest eveniment ne ajută să construim România digitală la care aspirăm, concentrandu-ne pe aspecte tangibile. Promisiunea cel mai des auzită în cadrul evenimentului a fost aceea de a asigura că nimeni nu va fi lăsat în urmă într-o lume în care provocările par copleșitoare pentru unii.


Mulțumim MEP Victor Negrescu pentru inițiativa de a organiza și dezvolta acest eveniment în fiecare an și pentru invitația de a face și noi parte din echipa de organizare și de a fi parteneri. Ne dorim ca aceste colaborări să crească și să continuăm eforturile pentru a situa România pe harta digitalizării globale, alături de toți partenerii implicați: Bucharest Promo Robots, reprezentat de Ana-Maria Stancu, Innovation Labs, reprezentat de Gheorghe Sârbu și Consiliul Național al IMM-urilor din România, reprezentat de Florin Jianu.


Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page