top of page

Măsuri pentru IMM-uri, Centre de Inovare Digitală și clustere în PNRR

Împreună cu 19 organizații din România am demarat săptămâna trecută o acțiune prin care spuneam că prima versiune, cea scurtă, a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu cuprinde acțiuni concrete pentru Centrele de Inovare Digitală, IMM-uri și Clustere. În 19 martie 2021, a fost publicată o versiune detaliată a acestui document, care include aceste organizații. Astfel, considerăm că este necesar să revenim cu informații despre acest subiect. Reamintim, de asemenea, faptul că scopul acestui Plan de Redresare și Reziliență este de a oferi sprijin financiar statelor membre pentru a asigura o revenire economică rapidă după criza pandemică, iar României i-au fost alocate fonduri de aproximativ 29 de miliarde de euro.



După lectura documentului de 152 de pagini am constatat că sunt menționate câteva măsuri concrete pentru sprijinul Centrelor de Inovare Digitală, totodată fiind amintite și clusterele în analiza de context. De asemenea, documentul PNRR cuprinde câteva măsuri de sprijin pentru IMM-uri, identificate în Pilonul II Transformare Digitală și Pilonul III Creștere inteligentă și ne așteptăm, ca după detalierea proiectelor, care va avea loc în perioada următoare, să fie disponibile și granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii și nu doar împrumuturi.


Chiar dacă domnul Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene, a declarat că se așteaptă doar la critici din partea celor nemulțumiți, considerăm că o revenire asupra acestui subiect din partea noastră, a celor 19 organizații care am susținut demersul inițial, este necesară.


Ne arătăm, astfel, deschiderea pentru dialog, colaborare și considerăm că putem fi parteneri de construcție pentru a identifica împreună cele mai bune măsuri pentru digitalizarea și inovarea din țara noastră, care vor ajuta la redresarea și reziliența României.

Centrele de Inovare Digitală sunt, conform Comisiei Europene, pilonul digitalizării pentru perioada 2021-2027 și au obiectivul de a sprijini atât companiile și industria cât și administrațiile publice pentru o bună înțelegere a digitalizării, o adopție accelerată a acesteia cât și pentru creșterea competitivității lor.


RODIH este asociația reprezentativă a DIH-urilor românești, care acționează ca un catalizator pentru inovare, dar și platformă pentru agenda de politici comune în rândul DIH-urilor regionale din țară în relație cu organismele publice locale, regionale, naționale și europene.


bottom of page