top of page

Cluj Innovation Camp 2023: 80 de specialiști din 11 țări au dezbătut teme importante și provocatoare

80 de specialiști și experți din 11 țări au fost prezenți la Cluj-Napoca în perioada 13-15 octombrie 2023, la cea de-a cincea ediție a Cluj Innovation Camp, organizată de Transilvania IT Cluster.


Cea de-a cincea ediție Cluj Innovation Camp s-a desfășurat în perioada 13-15 octombrie la ABC Incubator, într-o atmosferă efervescentă, cu discuții interesante și idei inovatoare. Organizatorul evenimentului, echipa Transilvania IT Cluster, a adus la Cluj-Napoca 80 de specialiști și experți din 11 țări, reprezentând companii, organizații neguvernamentale, hub-uri de inovare digitală, universități, administrație publică, clusteruri, centre de cercetare și altele. Evenimentul este inclus în cadrul proiectului "Cluj Innovation Year 2023", finanțat de Granturile SEE și norvegiene 2014-2021.


Tabăra de Inovare a fost structurată în jurul a patru subiecte importante, iar echipe formate din 15-20 de specialiști și experți au lucrat împreună pentru a găsi soluții. Am discutat despre lucruri precum competențele digitale, colaborarea între diferite regiuni pentru inovare și schimbările necesare pentru un mediu mai curat și mai verde.


Metodologia Innovation Camp este concepută în mod unic pentru a aduce împreună cei mai buni experți din mediul academic, industrie, autorități publice și societatea civilă, ceea ce conduce la soluții practice și aplicabile la finalul taberei.


Unul dintre experții de nivel înalt prezenți în cadrul evenimentului a fost Bror Salmelin, fost consilier pentru Sisteme de Inovare la Comisia Europeană, implicat în grupul de lucru în care s-a discutat despre colaborarea interregională (Tema 3: Proiectarea colaborării structurale interregionale în domeniile Smart Manufacturing (Industria 4.0) și Energie verde). Cu o vastă experiență în facilitarea inovației la nivel european, contribuția sa a fost de neprețuit în stimularea dialogului și găsirea de soluții inovatoare.





Facilitator al grupului de lucru 1, care a discutat despre accelerarea inovării digitale cu ajutorul datelor, a fost Lise-Ann Sheahan, de la Irish Manufacturing Research, hub de inovare digitală din Irlanda (Tema 1: Accelerarea inovației digitale cu ajutorul Spațiilor de Date). Iar grupul 4, cu tema competențe digitale, a beneficiat de experiența prof. dr. Tuija Hirvikoski din Finlanda, președinte emerit al ENoLL - European Network of Living Labs (Tema 4: Competențe și abilități digitale pentru inovare și transformare digitală).



La deschiderea evenimentului au participat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene,ambii fiind familiarizați deja cu formatul taberei de inovare. Ovidiu Cîmpean a participat la grupurile de lucru din ediția 2022, iar Emil Boc a fost prezent la fiecare dintre cele patru ediții anterioare (2017, 2018, 2020 și 2022).


În acest an, o echipă numeroasă din partea Primăriei Cluj-Napoca s-a implicat activ în grupul de lucru 2, focalizat pe orașe verzi și prietenoase cu locuitorii (Tema 2: Cartierul SMART și Sustenabil: Proiectarea Clădirilor Rezidențiale cu Emisii Zero și a Modelului de 'Geamăn Digital' (Digital Twin) pentru Acestea).



În deschiderea Taberei de Inovare, Emil Boc a subliniat importanța acestui eveniment în dezvoltarea și în vizibilitatea orașului nostru la nivel european. De exemplu, ediția 2020 a contribuit major la nominalizarea Clujului pentru titlul de ”Capitală Europeană a Inovării” (iCapital), competiția fiind lansată chiar în cadrul sesiunii plenare Innovation Camp de către Mariya Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret. Cluj-Napoca a ajuns atunci în finala competiției, alături de alte cinci orașe europene.



Tabăra de Inovare (Cluj Innovation Camp) 2023 a reprezentat o oportunitate de a reflecta asupra evoluției comunității și de a identifica noi direcții de dezvoltare. O atenție deosebită s-a acordat colaborării dintre diferite organizații și domenii, în încercarea de a găsi noi soluții care să conducă la progrese bune și durabile.


Prin participarea unor experți străini, Cluj Innovation Camp 2023 a demonstrat deschiderea și dorința de a învăța din perspective diverse și de a explora noi direcții de dezvoltare. Acest aspect a conferit evenimentului o dimensiune internațională, oferind un cadru propice pentru schimbul de idei și experiențe.


În concluzie, Cluj Innovation Camp 2023 a reprezentat o reușită remarcabilă în promovarea inovației și colaborării în cadrul ecosistemului regional și internațional. Evenimentul a reprezentat un pas important în cadrul strategiei de inovare și colaborare în regiune și a conturat direcții promițătoare pentru dezvoltarea viitoare. Ne așteptăm ca rezultatele și colaborările născute în cadrul Cluj Innovation Camp 2023 să continue să aducă contribuții semnificative la progresul și dezvoltarea sustenabilă a comunității locale și internaționale, așa cum s-a întâmplat și în cazul edițiilor anterioare.





În calitate de factori importanți ai ecosistemul de inovare din Cluj-Napoca, Transilvania IT Cluster acordă o importanță sporită sprijinirii comunităților puternice, informate, care susțin implementarea ideilor și proiectelor inovatoare. Ne concentrăm pe crearea unui mediu inovativ care facilitează noi parteneriate și oportunități, precum și sprijinirea noilor modele de afaceri.


Evenimentul Cluj Innovation Camp s-a desfășurat în cadrul proiectului "Cluj Innovation Year 2023", finanțat de Granturile SEE și norvegiene 2014-2021.


bottom of page