Mirela este întruparea cuvântului ”intelectual”. Citește cu pasiune, se informează mereu, este la curent cu noutățile din domeniul ei și uneori chiar le creează, prin activitatea ei de advocacy și lobby pentru politicile digitale. Își folosește cunoștințele, energia și experiența pentru studii și cercetări, articole sau cursuri universitare, proiecte și conferințe la cel mai înalt nivel.
Face parte din organizație de un an și jumătate, timp în care a contribuit enorm la calitatea conținutului generat de echipă prin toată munca ei.
Sunt din aprilie 2023 în organizație, am venit să pun umărul la dezvoltarea biroului nostru din Oradea. La bază sunt profesor, în prezent lector la Universitatea din Oradea, cu expertiză în zona de politici publice pentru integrarea tehnologiilor în viața noastră.
Drumul meu a fost mai ales academic în ultimii 10 ani. Am început cu un doctorat în relații internaționale obținut la Cluj-Napoca în 2015, încă de pe vremea aceea vorbeam despre tehnologie și efectele sale în societate și lumea se uita ciudat la mine că nu înțelegea ce făceam eu de fapt. Am trecut mai apoi în mediul universitar, unde am fost asistent universitar, apoi lector la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene de la Universitatea din Oradea. Acolo am dezvoltat această nișă a cursurilor axate pe impactul tehnologiilor și pe analiza politicilor publice axate pe tehnologie, dar am inițiat și un curs de scriere academică unde lucrez cu studenții să-și îmbunătățească abilitățile de scriere.
Am trecut, de fapt, prin toate cele trei medii de lucru – public, privat și din 2023, am ajuns și în sectorul non-guvernamental prin activitatea la Transilvania IT Cluster.
Articolele Mirelei au fost remarcate, între alții, de Bianca (managerul Transilvania IT Cluster) și Andrea (managerul biroului de la Oradea). Amândouă se informează constant despre noutățile legate de politicile digitale, astfel că le-a atras atenția conținutul de pe site-ul digitalpolicy.ro și i-au propus autoarei să contribuie la proiectele organizației.
Cum am ajuns la TIC? Am început să scriu aiurea pe Internet despre politicile digitale și cumva-cumva am atras atenția. Aici am să mulțumesc algoritmilor social media care mi-au adus oameni foarte faini în cale, în special pe Bianca și Andrea. Andrea m-a abordat dacă vreau să contribui la unul din proiectele organizației în 2023, iar restul e istorie.
Desigur că nu scrie ”aiurea”, ci scrie chiar la obiect, foarte documentat, despre subiecte precum digitalizarea României, prioritățile digitale ale Uniunii Europene, inovare și strategia națională pentru inteligența artificială. Vă puteți convinge citindu-i articolele.
Mirela a reușit să întregească frumos echipa Transilvania IT de la Oradea, un oraș cu foarte mult potențial și foarte dinamic.
Ce am reușit să fac în organizație? Cu echipa muncim mult pentru dezvoltarea prezenței noastre locale în Oradea, unde vrem să arătăm că suntem un asset important pentru comunitatea din Oradea. Scriem proiecte, ne place să lucrăm în parteneriate cu actorii locali, facem evenimente pentru tineri, dar și pentru comunitatea de business interesată de IT. Cred că aceasta e una din activitățile pe care o prețuiesc cel mai mult în organizație.
Ce-mi place în organizație? Am libertate să mă mișc în mai multe direcții cu activitatea mea, lucru pe care-l apreciez foarte mult. De altfel, la întrebarea “ce faci în organizație?”, încă mi-e greu să răspund pentru că m-am integrat pe mai multe paliere, pe lângă activitatea locală - mai precis, scriere și implementare de proiecte, lucru pe activitatea de advocacy și lobby pentru politicile digitale, conturarea pozițiilor organizației pe anumite subiecte publice, contribuție la strategii și parteneriate. Dar dragostea mea stă acolo la contribuția pe care o pot avea în conturarea și definirea politicilor digitale la nivel național și european.
În afara jobului, Mirela își exersează limba germană și… citește, atunci când nu se plimbă cu labradorul ei pe nume Ada - numită, desigur, după Ada Lovelace, matematiciana britanică din secolul 19 despre care se spune că este primul programator din istorie.
Cum sunt eu în afara jobului? Și în afara jobului, eu citesc și scriu despre tehnologie pe DigitalPolicy. Apoi, mai petrec timp cu amicii de la clubul de germană, aproximativ de 2-3 ori pe lună. Am înființat un club de germană anul trecut, din nevoia de a avea cu cine să exersez limba. În rest, petrec timp cu familia și prietenii și alerg cățelul. Sau mă aleargă ea pe mine. N-am stabilit asta încă 🙂.
Ritualul nostru de weekend este plimbarea la bulivar’ cu cățelul și oprirea obligatorie la o cafea bună în centru.
Cu și despre viață cu #dreamteamTransilvaniaIT
Recomandă-ne o carte.
Recomand o carte de tehnologie, desigur: ”Chip War. The Fight for the World’s Most Critical Technology”, scrisă de Chris Miller.
Care este filmul tău preferat?
Greu de ales aici. Ca mesaj, ”Matrix” mi-a plăcut mult.
Cafea sau ceai?
Cafea toată ziua. Noaptea nu mai dorm din cauza cafelei de peste zi 😁
Care este mâncarea ta preferată?
Mai nou, Mexican food!
Care este locul tău preferat dintre toate destinațiile în care ai călătorit?
Ca oraș, Lausanne. Am stat acolo o perioadă și nimic nu se compară cu priveliștea lacului Leman. Ca țară, Spania.
Dacă ai avea pe birou un buton magic care să-ți aducă tot ce vrei, ce ai cere?
O pauză în timp să mă bucur de unele momente mai mult atunci pe loc.
Dacă ai avea o superputere pentru o zi, ce ai alege să faci cu ea?
Să fac oamenii mai empatici.
Comments