top of page

Inaugurarea oficială a sediului Consulatului Onorific al Republicii Estonia la Cluj-Napoca

Miercuri, 9 martie 2022, a avut loc inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Estonia la Cluj-Napoca și numirea oficială a Biancăi Muntean, manager Transilvania IT Cluster, în funcția de Consul Onorific al Estoniei, cu acoperire în județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Mureș, Sălaj și Satu Mare. La depunerea jurământului a luat parte Ambasadorul Estoniei în România, Bulgaria și Moldova, doamna Ingrid Kressel Vinciguerra, iar la eveniment au mai participat Primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, Prefectul județului Cluj, doamna Irina Munteanu, reprezentanți ai autorităților, universităților și clusterelor clujene, consuli onorifici în Cluj și alți reprezentanți ai comunității clujene.“Pentru noi, Estonia este un model în privința modului în care putem folosi tehnologia și inovația pentru îmbunătățirea vieții oamenilor. Le-am spus și colegilor din birou că traseul nostru de urmat este cel al Estoniei, unde doar căsătoriile mai sunt oficiate fizic. Nimeni nu poate opri dorința oamenilor de a avea libertate, exact așa cum au ales și aceste două țări cu 30 de ani în urmă. Sunt fericit și optimist, pentru că atunci când suntem uniți, nimic nu ne poate distruge, și aștept cu nerăbdare lunga colaborare prin care țelurile noastre vor deveni realitate!” a declarat Primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc.


„După anexarea Crimeei, în anul 2014, România și Estonia au realizat împreună că, pentru consolidarea cooperării și dialogului nostru politic, avem nevoie de prezență diplomatică bilaterală în ambele țări, dar și de implicare în ariile cruciale pentru dezvoltarea unei societăți: economie, cultură, educație, turism. În anii pandemiei, Clujul a avut parte de un masiv avans tehnologic, datorită modului în care structurile de autoritate, ONG-urile și universitățile lucrează împreună. Sunt foarte bucuroasă să îi urez bun venit doamnei Bianca Muntean în familia globală de Consuli Onorifici estonieni, ce numără aproape două sute de membri puternici ai corpului diplomatic!”, a afirmat și Excelența Sa, Ambasadorul Estoniei în România, doamna Ingrid Kressel, în cadrul evenimentului.


Lansarea Consulatului Onorific marchează extinderea colaborării dintre Estonia și România la nivel diplomatic și parteneriatul de dezvoltare digitală în cadrul căruia cele două țări vor face schimb de bune practici în procesul digitalizării administrației publice locale și transformării experienței cetățeanului în interacțiunea cu instituțiile, ecosistemul de inovare și dezvoltarea tehnologică. Doamna Bianca Muntean, Consulul Onorific al Estoniei, a vorbit în cadrul discursului său despre valorile Uniunii Europene și despre importanța deschiderii Consulatului Onorific la Cluj-Napoca:


„Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate. Avem nevoie de coeziune. Trebuie să ne bazăm unii pe alții și să punem în practică valorile pe care a fost fondată Uniunea Europeană: demnitate umană, libertate, democrație, egalitate, stat de drept și drepturi ale omului. A avea Consulatul Onorific al Estoniei la Cluj-Napoca reprezintă o mare onoare pentru mine și pentru oraș și vreau să vă mulțumesc tuturor pentru încredere. Aceasta este o oportunitate de a ne apropia națiunile și de a crea noi momente cheie în dezvoltarea lor.”

Anul trecut, România și Estonia au sărbătorit 100 de ani de relații diplomatice. Estonia este prima țară din lume care a digitalizat integral sistemul de guvernare, în mai puțin de 30 de ani de la obținerea independenței, iar Ambasada Republicii în România a fost deschisă în 2016, cu numai șase ani în urmă. Viteza de reconstrucție, nevoia de libertate și circulație a datelor, dar, mai ales, grija față de timpul cetățeanului și calitatea vieții lui, i-au asigurat locul în istoria modernă a statelor web 2.0. Așadar singurul eveniment pentru care cetățenii sunt nevoiți să se prezinte fizic într-o instituție rămâne căsătoria, iar cetățeni ai oricărei altă țară pot să obțină o rezidență virtuală prin aplicație online în câteva săptămâni.


Consulatul va avea sediul pe strada Constantin Brâncuși nr 57-59, în clădirea ABC Incubator, cel mai nou spațiu integrat pentru start-up-uri tehnologice.


Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page