Meet the #dreamteamTransilvaniaIT: Mădălina Neacșu
- Laura M. Lămurean
- 4 apr.
- 5 min de citit
Cuvinte, cărți, pisici, creativitate, colegialitate și o doză potrivită și bine plasată de sarcasm. Sunt câteva din puținele cuvinte care ar putea face o introducere atunci când vorbim despre Mădălina Neacșu, specialist în comunicare și un om de bază al echipei noastre. Ca să vă dați seama cât de magică este, ea scrie această serie #dreamteamTransilvaniaITCluster, în afară de acest articol dedicat ei. (the pressure…)

Mădă este prima la birou, persoana cu care îți poți bea cafeaua și cea care vine pentru câteva clipe de liniște înainte de ora 9. Ai mereu ceva de învățat de la ea și de cele mai multe ori are o răbdare extraordinară. Nu este genul care este confortabilă să țină o prezentare fără să roșească măcar puțin, deși se descurcă excepțional, dar este genul care scoate două pagini de text care ajunge în toate publicațiile din țară în câteva ore. Și ne mândrim cu ea, pentru că are o capacitate nemaivăzută să știe ce ai vrea să spui, înainte de a spune și o poate transpune în cuvinte într-un mod unic și potrivit, de fiecare dată. Asta poate și pentru că este absolventă de jurnalism, meseria care a format-o.
„Am venit în Cluj în 2003, ca să fac un master la Facultatea de Litere. Ideea era să rămân doar un an aici (absolvisem Jurnalismul în București și aveam planuri acolo). Cumva, după master, printr-o serie fericită de întâmplări, am ajuns reporter în redacția cotidianului Ziarul Clujeanului, care edita pe atunci și săptămânalul Clujeanul - la Publimedia Transilvania, divizia de publishing a MediaPro. Am învățat acolo, în redacția condusă de Mihnea Măruță, ce înseamnă jurnalismul adevărat, acela făcut temeinic și cu scop. Am fost editor al paginilor de național - internațional și apoi editor pentru ediția online, când s-a făcut trecerea în acest mediu. Acel moment a marcat și sfârșitul celor două publicații, din păcate - a durat destul de puțin viața în online, pentru că nu mai era jurnalismul pe care îl știam și îl iubeam. ”
Spune despre ea că este „conservatoare” și că jobul actual este doar al treilea, într-o carieră de peste 20 de ani, dar oriunde ar fi ajuns, Mădă ne spune că peste tot „s-a jucat cu cuvintele” și vedem asta în activitatea ei.
„Am făcut trecerea apoi (n.r după cariera de jurnalist) spre content writing, cum deja eram în digital, a fost destul de ușor. Am făcut știri de radio, apoi am început să mă dezvolt spre copywriting și marketing digital. Am lucrat tot cu cuvintele, să le pun la locul lor, asta știu să fac și asta îmi place.„
Jobul la Transilvania IT Cluster nu a fost planificat, dar a fost o gură de aer proaspăt, un refresh, o modalitate nouă de evoluție pentru Mădălina. Deși la început nu știa cum, ce sau când să facă sau dacă va reuși să intre în hora dinamică a organizației, foarte repede a prins „frecvențele colegilor”, a învățat despre tot ceea ce se întâmplă aici și acum traduce și pentru publicul larg activitatea clusterului. Se ocupă de campanii online, de articole și de postări în social media, de prezentări, planuri de comunicare pentru proiecte, dar și de conținutul de pe site-uri și comunicarea cu membrii clusterului.
„Am ajuns în echipa de comunicare de la Transilvania IT Cluster în martie 2023 și inițial am fost copleșită. Știți cum e la o nuntă, să zicem, spre dimineață, când toată lumea încinge o horă nebună și vrei și tu să intri, dar nu știi pașii? Toți par să se miște impecabil, în același ritm, par să știe ceva ce tu nu știi. Stai pe margine și te uiți, ți se pare că ai prins mișcarea, tragi aer în piept și te prinzi și tu în horă. Și te împiedici, mai calci pe picioarele colegilor, sau te calcă ei pe tine, pentru că nu știi încă pașii, nu ții ritmul. Dar apoi, ca prin farmec, vezi că dansezi și tu, că știi, ba chiar poți adăuga mișcări noi. Cam așa a fost începutul. Iar acum dansăm împreună, tot mai mulți, echipa s-a extins foarte mult în ultimii doi ani, pașii sunt tot mai complicați, dar fiecare știe atât de bine bucata lui și arătăm atât de bine împreună! (...) Doar dacă ești aici, în interior, îți poți da seama de complexitatea lucrurilor, de toate conexiunile, de munca imensă și de tot efortul depus.
Dar este atât de frumos când vezi impactul, când vezi că totul are un sens și o finalitate, că oamenii au auzit de tine, de organizație, și admiră ce faci!”
Mare parte din vacanțele de vară ale familiei Neacșu sunt sub soarele cald al Greciei, una din locațiile preferate ale Mădălinei (adoră chiar și limba greacă). Așa cum spune chiar ea, și în afara jobului se consideră norocoasă, datorită soțului ei (care este și expertul culinar al familiei) și datorită adolescentelor Emma și Georgia, fiicele lor.
„În afara jobului sunt la fel de norocoasă. Am o familie grozavă, cu un soț care îmi este cel mai bun prieten și două adolescente pe care ador să le văd transformându-se în oameni buni, deștepți și echilibrați. Ne place mult să călătorim împreună, dar și să ieșim în oraș, să jucăm boardgames și să discutăm despre diverse lucruri. Mai avem și un cățel și două pisici, așa că viața noastră nu este deloc plictisitoare.
Îmi place foarte mult să citesc și să călătoresc, îmi place să merg la teatru și să petrec timp cu fetele mele. Îmi place și să pictez, dar de asta nu m-am prea ocupat în ultimul timp.”
Dacă vreți să o „citiți” pe Mădă, vă invităm printre articolele de pe site-ul nostru!
P.S. Dragi cititori, ca să înțelegeți presiunea, este a treia oară când verific dacă acest text este scris bine.
Cu și despre viață cu #dreamteamTransilvaniaIT
Recomandă-ne o carte.
Aș face recomandări de cărți în funcție de persoana care îmi cere asta. Nu poți face o singură recomandare generală. Și nici nu aș putea nominaliza o singură carte preferată - poate un scriitor, poate un gen… Îl iubesc pe Gabriel Garcia Marquez ca scriitor, dar și pe Haruki Murakami sau Richard Flanagan. Îmi plac și clasicele britanice, dar și distopiile. E foarte greu să aleg o singură carte. Eventual ”Micul prinț”, asta ar putea fi citită de toată lumea, indiferent de vârstă și preocupări.
Bine, hai să facem un top 5 recomandări, dar fără o anumită ordine: ”Micul Prinț” (Antoine de Saint-Exupéry), ”Un veac de singurătate” (Gabriel García Márquez), ”1984” (George Orwell), ”La răscruce de vânturi” (Emily Brontë), ”Minunata lumea nouă” (Aldous Huxley).
Care este filmul tău preferat?
Filmele lui Quentin Tarantino, pentru că sunt făcute de dragul artei - le poți revedea de câte ori vrei, mereu vei descoperi ceva nou, ceva înțeles ascuns, ceva referință la alte filme ori elemente ale culturii pop.
Cafea sau ceai?
Cafea, all the way.
Care este mâncarea ta preferată?
Cea gătită de soțul meu, care este un adevărat maestru în bucătărie. Una dintre activitățile mele preferate este să gătesc împreună cu el.
Care este locul tău preferat dintre toate destinațiile în care ai călătorit?
Grecia, cu plajele ei minunate, cu mâncarea bună și livezile de măslini, cu aerul sărat și boem. Viena, cu arhitectura impresionantă, cu muzica și muzeele de care nu mă plictisesc niciodată.
Dacă ai avea pe birou un buton magic care să-ți aducă tot ce vrei, ce ai cere?
Mi-ar plăcea un buton care să mă teleporteze unde vreau - ce fain ar fi să ieși de la birou și să mergi să bei un pahar de vin pe o plajă în Grecia, la apus!
Dacă ai avea o superputere pentru o zi ce ai alege sa faci cu ea?
Să îi îmbrățișez pe cei care nu mai sunt lângă mine aici, fizic, și de care mi-e dor în fiecare zi.
Comments